• Tina Brands

Verantwoord fastfood


Soms ontkom je er niet aan. Je bent onderweg, je keuken wordt verbouwd, je moet avonden achter elkaar overwerken of je bent bijvoorbeeld op een festival of ander evenement en je moet eten. In deze situaties is het vaak niet mogelijk om een gezonde maaltijd te bereiden.

Op mijn werk is het in de maanden januari en februari zo druk dat er overwerkavonden zijn ingelast, de zogenaamde pizza-avonden. De naam staat me totaal niet aan, maar het komt er op neer dat we allemaal tot 21.00 uur blijven werken en tussendoor met z’n allen iets gaan eten (heel gezellig, en deze avonden zijn meestal erg productief). Gelukkig wordt de naam niet zo letterlijk genomen en kan er ook iets anders dan pizza besteld worden. Besteld ja. De eerste ‘pizza-avond’ heb ik mijn eigen salade meegenomen, maar eten op kosten van de baas is natuurlijk ook wel heel verleidelijk. We bestellen ons eten via thuisbezorgd.nl. Echt iets gezonds zit daar voor de regio Zwolle niet tussen.  Maar fastfood hoeft gelukkig niet altijd een vette hamburger, patat, pizza of döner kebab te zijn.

Als je net als ik liever gezond eet, heb je misschien iets aan onderstaande tips. Denk er hierbij wel aan dat dit gezondere alternatieven zijn voor de vette hap, maar dat het nog steeds niet verstandig is om dit iedere dag te eten :-).

Sushi Sushi is op dit moment helemaal hip! Het zijn kleine en redelijk gezonde hapjes op basis van vis, groenten en rijst.  Sushi bevat veel voedingsstoffen en weinig vet. Helaas bevatten deze hapjes wel veel calorieën en zout, dus eet het hoe dan ook met mate.

Salade Gelukkig denken de meeste fastfoodketens tegenwoordig aan de gezondheidsfreaks en de mensen die proberen af te vallen. Er is altijd wel ergens een eettentje, kraampje of restaurant te vinden waar salades worden verkocht. Afhankelijk van de ingrediënten kan een salade nog steeds veel vet en calorieën bevatten, dus probeer hier rekening mee te houden. Kies bijvoorbeeld voor een salade zonder croutons en kies voor een verantwoorde dressing op basis van olie of azijn.

Broodjes In  plaats van een broodje hamburger, kebab,  rookworst, kaassoufflé of gehaktbal,  kun je ook eens kiezen voor een (volkoren) broodje met  gezond beleg. Bij gezond beleg kun je denken aan kip(filet), achterham, hüttenkäse, avocado, sla, zalm,  komkommer, tomaat, etc. Vermijd zoveel mogelijk de sauzen en dressings.

Wok Over het algemeen bevatten wokgerechten vaak veel voedingsstoffen en weinig vet. Let wel goed op welke keuzes je maakt, vooral bij de saus. Omdat noedels weinig tot geen voedingsstoffen bevatten, het vaak is bewerkt  en het hoofdbestanddeel zetmeel (koolhydraten!) is, is het verstandiger om te kiezen voor rijst (het liefst kies je voor zilvervliesrijst, maar helaas heb ik nog nooit gezien dat dit bij wokrestaurants wordt aangeboden).

Wraps Het deeg van de wrap is meestal niet heel gezond, maar gelukkig kan de vulling er voor zorgen dat een wrap een uitstekend alternatief is voor een vette hamburger of een zak patat. Gezonde ingrediënten voor een wrap zijn bijvoorbeeld sla, avocado, zalm, kip, maïs, cherrytomaatjes, komkommer, rucola, radijsjes en diverse kruiden.

Fruit Uiteraard is fruit geen volledige maaltijd, maar het is wel een verstandige keuze om eventuele extra trek te stillen. Denk je niet genoeg te hebben en wil je er nog iets bij, of heb je na het eten nog zin in wat? Denk dan nog eens goed na en kies voor fruit. Gelukkig is er tegenwoordig vaak de mogelijkheid om een bakje vers fruit te kopen/bestellen. Veel deskundigen beweren dat fruit na de maaltijd ongezond is, omdat dit verteringsproblemen op zou leveren en gisting en rotting in de darmen zou veroorzaken. Hier zijn echter veel verschillende meningen over. Naar mijn mening  kan ons lichaam koolhydraten, eiwitten en vetten allemaal tegelijkertijd verteren. Het maagdarmstelsel is zo ingericht dat voedsel niet gaat rotten en dat het lichaam alles uit je voeding kan halen wat het nodig heeft. In welke volgorde je  het ook eet. Fruit is iets wat je nodig hebt en iedere dag zou moeten eten, liever dus fruit na het eten dan helemaal geen fruit. Als je zelf twijfelt, eet dan het fruit gewoon voor of ver na het eten.

Hopelijk lukt het je om met bovenstaande tips verantwoorde keuzes te maken. Wie weet helpt het ook om je er nog even aan te herinneren dat hoe gezonder de maaltijd is, hoe langer je energieniveau op peil blijft.  Als je snel iets moet eten (fastfood) betekent dit in de meeste gevallen dat je nog niet op weg bent naar huis en dus nog even door moet! Vet fastfood geeft je misschien voor heel even energie, maar zorgt na korte tijd al voor een dip en opnieuw voor trek. De kans is dus heel groot dat je weer iets te eten gaat halen. Een vette hap zorgt dus sneller voor vermoeidheid en een legere portemonnee!

#festival #wok #gezond #fruit #fastfood #eten #broodje #wraps #patat #salade #sushi #hamburger

0 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

©2020 door Tina deelt. Met trots gemaakt met Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now