• Tina Brands

Superfood: hennepzaad


Bijvoorbeeld hennepzaad.

Hennepzaad is om te beginnen echt heel erg lekker. Ik zou er zo een lepel van op willen eten. En nee,  dat is niet omdat ik er verslaafd aan ben geraakt. Hennepzaad heeft, zoals de naam misschien doet vermoeden, niks te maken met marihuana of cannabis.

Hennepzaad mag als superfood beschouwd worden vanwege de grote hoeveelheid eiwitten, omega-vetzuren, vitaminen en mineralen, vezels en essentiële aminozuren die het bevat.

De eiwitten in hennepzaad lijken op onze lichaamseigen eiwitten en worden daardoor uitstekend opgenomen door ons lichaam. Eiwitten hebben we o.a. nodig voor onze spieropbouw, ons uithoudingsvermogen en om onze bloedsuikerspiegel in balans te houden.  Doordat de kwaliteit van dierlijke eiwitten steeds verder afneemt (door het gebruik van hormonen, kunstmest en eenzijdige slechte voeding voor dieren) is hennepzaad ook erg geschikt als eiwitbron voor (top)sporters.

Daarbij bevat het ook nog eens alle 8 essentiële aminozuren die ons lichaam niet zelf kan aanmaken. Deze aminozuren zijn nodig als basis voor andere stoffen die een belangrijke rol hebben in je stofwisseling, waaronder het gelukshormoon serotonine. Dagelijks gebruik van hennepzaad draagt dus bij aan een goed humeur!

Hennepzaad bevat omega 3, omega 6 en omega 9 vetzuren in precies de juiste verhouding voor opname van het lichaam. Daarnaast bevat hennepzaad gammalinoleenzuur (GLA), dit is een zeldzaam vetzuur dat verder bijna alleen maar voorkomt in moedermelk. Dit gammalinoleenzuur staat bekend om de hormoonregulerende werking. Ook werkt het ontstekingsremmend. De aanwezige vetzuren houden gewrichten, hart- en bloedvaten, je huid, je hormoonhuishouding en je geheugen in een goede conditie.

Niet voor niks is hennepzaad een superfood, dus bevat het naast bovenstaande voedingsstoffen ook nog eens de volgende vitaminen en mineralen: fosfor, calcium, kalium, magnesium, zink, ijzer, koper, jodium, vitamine E, C en de B vitamines B1, B2, B3 en B6.

Ten slotte bevat hennepzaad nog  vezels, anti-oxidanten en enzymen. Lecithine is een voorbeeld van een enzym dat aanwezig is in hennepzaad. Dit enzym is belangrijk voor een gezonde leverfunctie, waardoor de natuurlijke reiniging van het lichaam wordt gestimuleerd.

Hennepzaad is geschikt voor iedereen en er is dus geen enkele reden om het niet te proberen! =) Het is te koop in de natuurwinkel en je voegt het heel gemakkelijk toe aan een salade, yoghurt, smoothie, soep of bijvoorbeeld je zelfgemaakte muesli.

Hieronder vind je alvast een recept voor een heerlijke en gezonde smoothie met (o.a.) het superfood hennepzaad.

Ingrediënten: – Sap van 1 citroen en 2 sinaasappels – 1 banaan – 1 appel – 1 kopje bevroren frambozen – 1 kopje bevroren bosbessen – 3 handjes spinazie – 1 eetlepel (Bio gepeld) hennepzaad – 1 eetlepel chiazaad

Stop alles in de blender, en blenden maar!


0 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

©2020 door Tina deelt. Met trots gemaakt met Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now