• Tina Brands

Super smoothie van kiwi en abrikoos


– Kiwi – Abrikoos – Evt. wat water om het te verdunnen

Ondanks dat deze smoothie maar twee soorten vruchten bevat, is het een enorme boost voor je gezondheid! Zowel de kiwi als de abrikoos staan in de top 10 van de meest gezonde fruitsoorten ter wereld.

In deze blogpost zal ik uitleggen waarom de abrikoos zo gezond is. De kiwi komt vast en zeker later nog wel aan bod :).

Abrikozen bevatten maar weinig calorieën en zijn zeer licht verteerbaar. De vrucht zit vol vezels en is een goede bron van veel vitaminen en mineralen. Het belangrijkste mineraal in de abrikoos is kalium. Kalium heeft een gunstig effect op de bloeddruk, omdat het het bloeddrukverhogende effect van natrium tegenwerkt. Daarnaast zorgt kalium er samen met natrium voor dat zenuwprikkels goed geleid worden en spieren zich samentrekken.

Bij een tekort aan kalium kun je last krijgen van de volgende verschijnselen: – Vermoeidheid – Verminderde eetlust – Slechte conditie – Moeite met ademhalen – Verzwakte spieren – Lusteloosheid – Hartritmestoornissen

Wanneer je elke dag (extra) kalium binnenkrijgt kan dit direct je bloeddruk verlagen met 5%! Dit betekent niet, hoe meer kalium, hoe lager je bloeddruk. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid kalium is ongeveer 3 gram per dag. Dit zou betekenen dat je ongeveer 200 gram gedroogde abrikozen per dag zou moeten eten. Deze hoeveelheid abrikozen lijkt me een beetje te veel van het goede, maar wat extra van deze vrucht door je smoothie helpt je al een heel eind op weg!

Naast kalium bevatten abrikozen onder andere de vitaminen A,B,C en E. In het overzicht hieronder zie je waar deze vitaminen goed voor zijn en welke verschijnselen er op kunnen treden bij een tekort. (In dit overzicht wordt ook vitamine D genoemd, deze vitamine zit echter niet in abrikozen)


Ten slotte bevat de abrikoos ook nog bètacaroteen en ijzer.  Kortom, deze heerlijke vrucht is goed voor de gesteldheid van je ogen, huid, hart en lichaam.

De abrikoos kun je zowel vers als gedroogd eten. De gedroogde abrikoos is lekker zoet en daardoor zeer geschikt om van te ‘snoepen’ als tussendoortje. Een klein nadeel is dat de gedroogde abrikoos wel vier keer zo veel calorieën bevat en dat bij het drogen veel van de vitamine C verloren gaat. Verder bevatten gedroogde abrikozen dezelfde gezonde eigenschappen als verse abrikozen.

Weer een vrucht die de volgende keer op je boodschappenlijstje kan!

#Abrikoos #smoothie #Vezels #kiwi #VitamineE #Kalium #Bloeddruk #VitamineA

0 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

©2020 door Tina deelt. Met trots gemaakt met Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now