• Tina Brands

Stevia, een gezond alternatief voor suiker


Steeds meer mensen zijn zich er (gelukkig) van bewust hoe ongezond suiker is. Suiker wordt ook wel het ‘witte gif’ genoemd. Het is onder andere enorm slecht voor je tanden en je wordt er dik van.

Naast deze slechte eigenschappen belemmert suiker ook nog eens de opname van vitaminen en mineralen. Deze stoffen zijn namelijk nodig om het suiker af te breken. Het komt er dus op neer dat je lichaam de benodigde gezonde stoffen kwijt raakt, om de ongezonde stoffen te kunnen verteren.

Dit betekent dat wanneer je ziek of verkouden bent, je eigenlijk volledig zou moeten stoppen met het eten van suiker, omdat je dan sneller weer beter bent. Als je namelijk suiker tot je blijft nemen, heeft je lichaam niet voldoende vitaminen en mineralen om te herstellen, en blijf je dus langer ziek en/of verkouden.

Uiteraard heb ik het hierboven over de geraffineerde suikers. Natuurlijke suikers (zoals in granen, fruit en zoete groenten) zijn niet ongezond, maar kunnen je wel dik maken (eet het dus met mate).

Tegenwoordig zijn er tal van alternatieven voor suiker, de een gezonder dan de ander. Een voorbeeld van een alternatief is stevia.

Stevia, ook wel honingkruid genoemd, is het zoetste plantje ter wereld en komt oorspronkelijk uit Paraguay. De indianen gebruikten stevia 1500 jaar geleden al om kruidenthee en voedsel zoeter te maken. Het kruid was lange tijd verboden in Europa omdat het vermoeden bestond dat deze stof kankerverwekkend zou zijn. Na vele onderzoeken is het tegendeel bewezen en is Stevia sinds 2010 als voedingsmiddel toegestaan in Europa en dus ook te koop in Nederland.

Stevia is een 100% natuurlijke zoetstof en is caloriearm. Het kruid is 200 tot 300 keer zoeter dan suiker en bevat een aantal zeer gunstige eigenschappen:

– Het werkt ontstekingsremmend – Het houdt de bloedsuikerspiegel stabiel – Het houdt de energiehuishouding in evenwicht – Het verbetert het vermogen van het lichaam om vet te verbranden – Het ondersteunt bij overgewicht – Het is een sterke anti-oxidant – Het helpt tandcariës te voorkomen – Het verlaagt de bloeddruk – Het verlaagt het cholesterol – Het werkt bij uitwendig gebruik verzachtend en helend op de huid, het maakt de huid steviger en vermindert rimpels en onzuiverheden.

Kortom, stevia is een uitstekende vervanger voor suiker. Eigenlijk zijn de enige nadelen van stevia dat het wat duurder is dan suiker en dat het een bittere nasmaak heeft. Let er daarom bij het kopen van producten die gezoet zijn met stevia op, of stevia echt de enige zoetstof is die gebruikt wordt. Vaak zijn deze producten misleidend en bevatten ze naast stevia ook andere (ongezonde!) zoetstoffen om bijvoorbeeld die bittere nasmaak te verbloemen.

Stevia zelf is te koop in poedervorm, in vloeibare vorm en als zoetjes en klontjes voor in de koffie of thee.

Ben je dus een zoetekauw maar wil je wel graag op gewicht blijven (of afvallen), dan is stevia zeker de moeite waard om te overwegen!

#gezond #zoetstof #suiker #alternatief #zoet #stevia

0 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

©2020 door Tina deelt. Met trots gemaakt met Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now