• Tina Brands

Lijnzaadcrackers

Lijnzaadcrackers zijn erg gezond, lekker en handig als ontbijt, lunch of tussendoortje.Je kunt de crackers kant-en-klaar kopen in de natuurwinkel of supermarkt, maar het is natuurlijk veel leuker en lekkerder om ze zelf te maken. Het is namelijk heel erg makkelijk!

Lijnzaad

Lijnzaad is afkomstig van de vlasplant, die lange tijd in Nederland werd gekweekt. De zaden van deze plant worden lijnzaad genoemd. Je kunt de zaden zo eten, of je kunt er olie van maken. Beiden zijn erg gezond. De zaden zitten bomvol voedingsstoffen en hebben een nootachtige smaak. Je kunt lijnzaad gebroken of heel kopen. Beide vormen hebben zo hun voor- en nadelen. Wanneer de zaadjes ongebroken zijn, blijft er een vliesje omheen zitten die de darmen niet goed kunnen verteren. Bij gebroken lijnzaad worden de voedingsstoffen dus beter opgenomen door je darmen. Echter bevat gebroken lijnzaad omega 3, dit is een vet dat al oxideert bij kamertemperatuur. Lijnzaad dat gebroken in de verpakking zit, is al dus al geoxideerd voordat je er mee aan de slag gaat. Bij heel lijnzaad heb je hier geen last van. Voor dit recept maakt het niet uit welke soort je kiest. Ik heb de crackers met zowel gebroken als met heel lijnzaad gemaakt en beide keren waren ze zeer geslaagd!

Overige zaden en pitten

Naast lijnzaad bevatten deze crackers ook nog sesamzaad, pompoenpitten en zonnebloempitten. En aangezien zaden en pitten onmisbaar zijn in een gezond leefpatroon, zijn deze crackers zeer geschikt als dagelijkse lekkernij!

Recept

 1. 150 gram lijnzaad

 2. 60 gram zonnebloempitten

 3. 60 gram pompoenpitten

 4. 30 gram sesamzaad

 5. 200 ml water

 6. 1 tl zout

 7. Doe de zaden, pitten en het zout bij elkaar in een grote kom en meng alles door elkaar

 8. Voeg het water toe en laat 20 minuten staan

 9. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden

 10. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel het mengsel gelijkmatig over de bakplaat

 11. Leg er nog een vel bakpapier overheen en maak het mengsel met een deegroller plat (Let op! De laag mag niet dikker zijn dan 4 mm)

 12. Doe de bakplaat in de oven en bak het 25 minuten

 13. Haal de bakplaat weer uit de oven en snijd het mengsel in de gewenste vormpjes (dit kan met een scherp mes, een pizza mes of met bakvormpjes)

 14. Bak vervolgens de crackers nogmaals in de oven gedurende ongeveer 20 minuten. Houd ondertussen goed in de gaten of ze niet te donker worden.

 15. Laat tenslotte de crackers afkoelen op een rooster

#zonnebloempitten #ontbijt #gezond #lunch #fitmom #pompoenpitten #tussendoortje #crackers #Sesamzaad #lijnzaad #voedzaam

2 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

©2020 door Tina deelt. Met trots gemaakt met Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now