• Tina Brands

Help! Hoe overleef ik de feestdagen als HSP!?

Ieder jaar zie ik er weer enorm tegenop: de feestdagen. Het vele reizen, de verplichtingen, de vele mensen, het kopen van kadootjes, het bedenken, voorbereiden en maken van gerechten en de overvolle supermarkten geven me altijd weer enorm veel stress. Ook raak ik er extreem vermoeid van waardoor ik de rest van de maand niks waard ben en behoorlijk emotioneel kan zijn.

Toch vind ik het ook altijd wel weer heel erg gezellig om samen te zijn met familie, leuke dingen te doen en lekker te tafelen.

Yes I overthink, but I also over-love! — Unknown

Nu ik weet dat ik HSP ben, weet ik wáárom ik hier altijd zo tegenop zie. Het zijn ontzettend veel prikkels en de tijd om die te verwerken is er meestal niet. De decembermaand is nou eenmaal heel erg druk en altijd kom ik mezelf weer ontzettend tegen.

In deze blogpost vertel ik hoe ik het dit jaar aanpak in de hoop dat ik het nieuwe jaar fris en fruitig kan starten!

Om te beginnen heb ik dit jaar 2 weken vrij genomen. Na de kerst ben ik dus nog lekker 1,5e week vrij. Omdat ik altijd al een hekel heb gehad aan het ‘wat moeten we dit jaar nou weer doen met oud & nieuw’-gevoel, gaan wij al jaren rond de jaarwisseling een paar dagen weg. Dit jaar hebben we een Airbnb-hutje-op de-hei geboekt. Heerlijk quality time met mijn mannen, nu al zin in!

Bij toeval is de kerstplanning deze keer voor mij perfect. Op kerstavond gaan we naar mijn ouders in Doetinchem. Daar blijven we slapen en hebben dan nog een gezamenlijk kerstontbijt op 1e Kerstdag. Op 2e Kerstdag gaan we naar mijn schoonfamilie in Steenwijk en that’s it!

I chill harder than you party! — Unknown

Heel bewust laten we het hier dus bij wat betreft de feestdagen. Vrienden zien we ervoor nog wel of daarna wel weer.

Daarnaast doet Hilbert rond de kerst de boodschappen, zodat ik de drukke supermarkt kan vermijden. Kadootjes shop ik lekker online. Ja, ik ben de bedenker van het internet nog dagelijks dankbaar!

Dan hebben we nog Sinterklaas. Dat vieren wij maar 1 keer en dat is vandaag (10 december). Omdat ik nog genoeg vakantiedagen had, heb ik speciaal daarvoor morgen een dagje vrij genomen.

Oftewel, ik zorg dit jaar keurig voor voldoende rustmomenten en de gelegenheid om weer op te laden. Met dat in gedachten heb ik zowaar een keertje zin in de feestdagen! 😀

Tips

Care about what other people think and you will always be their prisoner. — Lao Tzu

Voor diegene die er wel weer tegenop zien heb ik nog een paar tips:

  1. Bedenk qua planning goed wat jíj wil en wees niet bang om anderen teleur te stellen (ze begrijpen het heus, en anders laat je mijn blog maar lezen ;)).

  2. Plan voldoende rustmomenten en ‘me-time’ in.

  3. Geef tijdens de feestdagen je grenzen aan. Wil je naar huis? Ga dan naar huis. Heb je genoeg gedronken, maar wordt er steeds bij geschonken? Breng je glas dan naar de keuken of zet het weg. Wees niet bang dat anderen je ‘saai’ vinden. Dat is dan hun probleem. Zij beseffen vaak niet dat jij daar weer een paar dagen door van slag of uitgeput bent. Denk aan jezelf en wees lief voor jezelf!

  4. Doe tussendoor mindfulness of meditatie oefeningen. Bijvoorbeeld met de app ‘Stop, Breathe, think’ of ‘Mindfulness’ van VGZ.

Succes en alvast hele fijne en relaxte feestdagen!

Liefs, Tina

#hsp #Persoonlijk #kerstboom #prikkels #Tips #kerstmis #wobbel #december #sinterklaas #letterbord #kerststress #oudennieuw #hooggevoelig #feestdagen

4 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

©2020 door Tina deelt. Met trots gemaakt met Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now